Under udarbejdelse!

Forside

Om os

Vores proces

Opskrifter

Galleri

Ølcitater

Links

Kontakt

Vores proces

Rengøring, Mæskning, Sparging, Humlekogning, Afkøling, Gæring, Tapning.


Rengøring

Alt udstyr skal vaskes grundigt så alle overflader er fuldstændigt rene. Herefter skal det skylles i f.eks. iodophor. Nogle mener at man ikke bør skylle efter med koldt vand, det gør vi dog.

top

Mæskning

Vi starter med ca 2 gange i forhold til mængden af malt. Vi bringer det op til ca 5 grader over den ønskede temperatur og tilsætter malten. Herefter står det i ca 1 time. Der er mange forskellige faktorer der afgører hvilken temperatur og i hvor lang tid vi mæsker.

top

Sparging

Efter endt mæskning hældes det hele over i vores lautertun. Her er det vigtigt at holde temperaturen over 75 grader. Den må dog heller ikke komme for højt op, så kan man få nogle uønskede smagsnuancer. Første del af spargingen er filtrering. Man tapper pænt en liter urt af og hælder tilbage i lautertunen. Det gøres i ca 15 min og man vil tydeligt kunne se at urten bliver klar. Når mæsken klumper sammen danner de grove partikler et filter der gør den færdige urt klarere. Samtidig med at sukkert nemt vaskes ud. Herefter begynder man at tappe urten tilbage i gryden, samtidig med at man hele tiden tilsætter varmt vand i toppen. Her er ideen at man konstant bevarer nogle liter over toppen af malten. Derved er det vandets vægt der presser urten og sukkeret ud. Når vi har den ønskede mængde kan vi komme til næste step.

top

Humlekogning

Der fyres nu helt op for gryden. Imens kan man klargøre sine humlesokker. Vi benytter tubegaze fra apoteket. Når det koger og man har kogt det værste skum af tilsættes bitter humlen. Det er vigtigt at koge uden låg, da man ellers kan få en uønsket smag. Efterfølgende tilsættes aroma humler udfra de fastsatte tider. Vi tilsætter klar urt og evt krydderier med den sidste aroma humle, typisk i 5 min. Efter endt kogning tager vi humlen op.

top

Afkøling

Det gælder om at køle urten ned hurtigst muligt. Til det bruger vi en stor kobberspole, der nedsænkes i urten. Den sættes til vandhanen og der tændes for det kolde vand. Det tager ca 20 min at køle 20 liter urt. Nu skal man være ekstra påpasselig, da infektions risikoen er størst her. Vi har lavet et par huller i et ganske almindeligt gærlåg som vi har sat på chilleren. Det passer perfekt til vores gryde.

top

Gæring

Den kølede urt hældes på en ren gærspand sammen med vores gærstarter. Jo mere man ilter jo bedre. Jo hurtigere gæringen starter, jo bedre. Gærspanden lukkes til med gærrør og sættes til gæring. Det er vigtigt at temperaturen holdes nogenlunde konstant og indenfor det korrekte område. Den må heller ikke udsættes for sollys. Efter ca en uge er den gæret godt ned og hældes over på en ny gærspand til 2. gæring. Dette gør at vi slipper af med en masse bundslam ( døde gærceller etc) som vi ikke ønsker i den færdige øl.

top

Tapning

Efter 2 ugers gæring er øllen typisk klar til tapning. Vi starter med lige at rense flasker til min 20 liter… Først tappes øllen over på en ny gærspand sammen med en lille mængde sukker opløst i lidt vand. Det skal give den sidste smule gæring der giver kulsyre i flaskerne.

Vi bruger autohævert med tappestuds til at tappe alle vores flasker. Det går egentlig rimeligt hurtigt. Der sættes kapsler på og vi skal atter vente…

Ca 14 dage senere er kulsyren på plads og vi kan nu begynde at smage på varerne. Nogle øltyper skal lagre noget længere, typisk skal mørkere øl lagre længst.

top